2013. március 30., szombat

Húsvéti kézműves ötletek

Nyuszis falikép és virágdísz tűzdeléssel
Közös barkácsolás a gyerekekkel (7-8 éves kortól)…

…és egy lehetőség a beszélgetésre:
  • Húsvét ünnepkör. Húsvéti szimbólumok: tojás, nyúl (keletkezés, újjászületés, termékenység, megújulás..)
  • Locsoló versek
  • Maradék anyagok újrahasznosítása (csomagoló anyag, maradék textilek) 
További barkácstippek a KREATÍV ÖTLETEK fülben!!!  
Húsvéti kézműves ötletek I-X. 

Nyuszis kép, házikóval 
Hozzávalók:
Maradék csomagolóanyagok: habszivacs (1-1,5 cm), vékony hungarocell lap; maradék textíliák (virágos, tavaszias), (esetleg krepp), hurkapálca, gyöngyök, fehér polár anyag, szalagok.
Szükséges eszközök:
Olló, ragasztó (stiftes), sniccer
Elkészítés menete:
Papíron tervezzük meg a képet.
A tervezés következő szakasza a technikai kivitelezésre irányul. A papírképet viszonylag szabályos, egyszerű (jól körbevágható) körvonalú egységekre kell felosztani. Ez a munka legnehezebb szakasza. Ha ezzel megvagyunk, másoljuk át az alapra (pl. indigóval) az egységekre osztott képet.
Ezt követően a papírterv egységeit kivágjuk. Az egyes elemeket a kívánt textíliára, kreppre helyezzük és körberajzoljuk. Kivágásnál azonban kb. 5 mm-t ráhagyunk a sablonhoz képest, mert a szélek a tűzdelésnél eltűnnek majd!!! Az alapot a beosztásoknak megfelelően olló élével, vagy sniccer-rel bevagdossuk.
Most jöhetnek a gyerekek!
A hasítékokba a kivágott textildarabokat (esetleg kreppdarabokat) egyenként beletűzdeljük. Érdemes minden darabot kicsit beragasztózni, hogy biztosan rögzüljön.
Végül hurkapálcával, gyönggyel díszítjük.



Nyuszis kép (tűzdeléssel és decoupage technikával)
Hozzávalók:
Maradék csomagolóanyagok: habszivacs (1-1,5 cm), vékony hungarocell lap; maradék textíliák (zöld színű, a háttérhez), gyöngy, fehér polár anyag, szalagok, gombostű, szalvéta, szalvétalakk, arany kontúrfesték.
Szükséges eszközök:
Olló, ragasztó (stiftes), sniccer, ecset.
Elkészítés menete:
Az eljárás ugyanaz. Nyuszi-sablont készítünk, kivágjuk. A textilháttérből kivágjuk a nyúl alakját (negatívot kapunk). Felragasztjuk a háttérre. A hátér díszítését szalvétatechnikával kombináljuk. A negatív formába beletűzdeljük a polár anyagot. Gyöngyöt, szalagot farok-pamacsot ragasztunk/tűzünk rá. A nyúl alakját arany kontúrfestékkel körbehúzzuk.



Tojás tűzdeléssel (virágdísz)
Hozzávalók:
Maradék csomagolóanyagok: habszivacs (1-1,5 cm), vékony hungarocell lap; maradék textíliák (virágos, tavaszias), (esetleg krepp), hurkapálca, gyöngyök, szalagok, fényes zsinór.
Szükséges eszközök:
Olló, ragasztó (stiftes), sniccer.
Elkészítés menete:
A fentiekhez hasonlóan járunk el.
Maradék csomagolóanyagunkat tojásformára vágjuk. Bevagdossuk, a bevágásokba textíliát tűzdelünk, az illesztéseket fényes zsinór felragasztásával takarhatjuk el. A tojás körvonalát selyemszalaggal díszítjük, hurkapálcára szúrjuk és felgyöngyözzük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.