2013. március 16., szombat

Húsvéti kézműves ötletek

Dobozszínház
Közös barkácsolás a gyerekekkel (6 éves kortól)…

…és egy lehetőség a beszélgetésre:
  •  a farsang farka napjaihoz (Farsangvasárnap, Böjtelőhétfő, Húshagyókedd) kötődő népszokásokról;
  •  a  nagyböjt jelentéséről és szerepéről;
  •  Húsvétról, a kereszténység legnagyobb ünnepéről és az ünnepi népszokásokról;
  •   a tojás szimbolikus jelentéséről;
  •  a hulladék papírok újrahasznosításáról. 

Hozzávalók:
Dobozkarton egészben (vagy cipős doboz), maradék karton anyag a bábokhoz, papírhenger (papírtörlő henger, WC papír guriga), toboz, rafia, fehér bab, színes papírok az alaphoz és háttérhez (krepp, fénymásoló papír, merített papír), tojástartó, hurkapálca.

Szükséges eszközök:
Olló, ragasztó (cellux, folyékony vagy kenhető), ragasztópisztoly, festék (vízfesték, piros akrill), ecset, formalyukasztó (virág forma), sniccer.



Elkészítés menete:
Maradék kartonból vágjuk ki a bábformákat, állat alakú süteményszaggatót is használhatunk sablonként. Dobozkartonból tartós bábokat készíthetünk, és még pénzbe sem kerül, de a formák kivágása az anyag vastagsága miatt felnőtt kezet igényel. A figurák lefestésére nyugodtan használhatunk vízfestéket. Hogy szebb fényt kapjanak a bábok, és a festék se kenődjön el, száradás után érdemes lakkal (pl. szalvétalakk) átkenni őket. A kész figurákat hurkapálcára ragasztjuk úgy, hogy felülről mozgathatóak legyenek.


A bábháttér elkészítéséhez először a dobozokat sniccerrel formára igazítjuk, a felesleges füleket levágjuk annak megfelelően, hogy zárható vagy nyitott színpadot szeretnénk.


Fessük le a fatörzseknek szánt papírhengereket a barna árnyalataival és színesre a nyusziházat.
A fa koronáját jelképező tobozokat zöldre kenjük. A fehér babot akrill festékkel pirosra festjük, ezek lesznek a húsvéti tojások. Legjobb, ha egy kupakba tesszük a piros festéket, és ebben hempergetjük meg a babokat, mert így jobban elkerülhetjük, hogy festékfoltos legyen a kezünk.
Amíg egy hulladék papíron száradnak a hengerek, tobozok és babok, addig kibéleljük, díszítjük a dobozszínpadot. Kék papírral jelezzük az eget, zöld beragasztásával a dombokat és az alapon a rétet. Erre ragaszthatunk virágokat, tavacskát, patakot (pl. krepp felhasználásával). Mire elkészülünk, már melegíthetjük is a ragasztópisztolyt és ragaszthatjuk a dobozba a fákat és nyúlházat. Rafia körbetekerésével fészket készíthetünk, ebbe helyezhetik a gyerekek a bab-tojásokat.

Kapcsolódó szövegekhez kattints a MŰHELY és a PEPITA fülekre.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.