ÉLET A FARMON

Képes hangulatjelentés a sóskúti lovasfarmról. Huncut malacok, szemtelen kecskék, kódorgó birkák és más házi barátok mókás történetei. 
Lovasiskola hírei. 


Brunner Márti rovata


Már kislányként arról  álmodtam, hogy egyszer lesz egy farmom, ahol sokféle állat vesz körül. Nem tudom honnan az indíttatás, születési helyemet és gyermekéveimet tekintve alapvetően városlakó voltam. Talán a genetika?  Édesapám elhagyta 80. életévét és fáradhatatlanul gondozza, eteti kutyáit, a Balaton part kóbor, sánta, elhagyott macskáit. Kinevelt egy egész dolmányos varjú kolóniát, süncsaládok, s olykor-olykor rókák is jól laknak a „piros lábosból”. Úgy hiszem ez a mély és elválaszthatatlan kötelék, ez a szeretet-energia tartja életben… Valahogy így vagyok ezzel én is… 

Immáron nyolc éve élünk Sóskúton, s gyermekkori álmom valóssággá vált. Férjemmel és barátaimmal lépésről lépésre, rengeteg munkával, lemondással megteremtettük az Élményfarmot. Szándékom a sok kis állattal nem csupán öncélú. Már két éve nyaranta lovas-tábort szervezünk. A lovagláson túl szeretnénk a gyerekeket „visszavezetni” a természetbe, közelebb hozni a természetes életmódhoz. Lehetőséget kínálunk, hogy megérinthessenek és gondozhassanak szabadon élő állatokat, természetvédelemre irányuló dramatikus játékokat, kézműves foglalkozásokat szervezünk. Célunk, hogy egész évben egyre többen látogassanak el hozzánk az állatokat és a természetet szerető családok.

Tavaszköszöntő Sóskúton

Húsvét Sóskúton
Trükkös nyuszik

Tavaly nyáron három nyuszit kaptunk egy közeli tanyáról. Hamar beilleszkedtek az új környezetükbe, békében laknak együtt a fácánokkal és a galambokkal.
A baj, akkor kezdődött, amikor ivarérettek lettek és elkezdődött az udvarlás…
Ennek eredményeképpen december végén hét kis nyuszi látott napvilágot. Mivel nem szerettük volna növelni a létszámot, sürgősen elkezdtünk új gazdit keresni a bak nyúlnak. Hamarosan jelentkezett egy színpadi díszítő kolléga, aki gondos apaként gyámság alá helyezte Ubult.

Teltek a napok, s a két nőstény gondtalanul rágcsálta a napi lucerna adagját.
Legalábbis ezt hittük…
Egy hónap múlva, január 31-én reggel ért az újabb meglepetés! Kinyitom a nyusziház ajtaját és megdöbbenve látom, hogy három kicsi, szőrtelen nyulacska izgatottan keresi az anyatejet!
Így derült ki, hogy eleve két bak nyuszink volt… 

A nyúlketrecen kívül..

Rézi és Margit, a két csüngőhasú kismalacunk, január elejétől szabadon jár-kel a tanyán. Nagyon élvezik a szabadságot. Minden útjukba akadó tárgyat megszagolnak, megkóstolnak. Így született ez a kép is, amikor az egyikük a földtől elrugaszkodva próbál mindenáron inni a lovak vödréből.Malacok a hóban

Rézi és Margit, csüngőhasú malacaink nagyon élvezik a telet, gyorsan feltalálták magukat a hóban, amit életükben először láttak. Időnként fülig elsüllyednek benne, csak a röfögésükről lehet tudni, hogy merre járnak. 


Egyik délután Margit kocogott hozzám, orrával a lábamat bökdöste és kétségbeesett röfögéssel adta a tudtomra, hogy Rézi eltűnt. Fél órás keresés után Bikfic kutyám segítségével akadtunk az elveszett malacka nyomára, aki egy farakás mögött, csüdig a hóban dohogott. Az eset óta Bikfic a két csüngőhasú minden lépését figyeli.


Az utóbbi időben azonban a röffencsek még inkább felbátorodtak, és egyre messzebb csatangolnak. Megtalálnak minden kis rést a kerítésen, és bizony már az utcára is kijutottak.
A minap jövök haza, s már messziről kiabál nekem Józsi, a szomszédom: „Mártika! A Rézi meg a Margit kinn vannak a sarkon! Nem tudtam őket összefogdosni!”
Egyetlen reményem Bikfic kutyám, aki mindenhova kíséri őket, azonban a kerítésen ő nem fér át. Így csak reménykedem, hogy holnap nem a sarkon fognak állni a „kis disznók”, amikor hazajövök…
A Sóskúti Élményfarm lakói

Bemutatnám a lakókat. Az alapító tagok: Tücsök és Lidérc, két csodálatos szürke lovunk. Magyar félvér kancák, mindketten vemhesek, áprilisra várjuk a kiscsikókat. Janka és Gigi, két báránykánk, Lili és Mimi, a kecskéink lassan egy évesek lesznek. Rézi és Margit, a két csüngőhasú is tavaly nyáron érkezett. Rajtuk kívül nyuszik, fácánok, amerikai és magyar postagalambok is lakják a farmot. Három cicánkról és hűséges Bikfic kutyánkról nem is beszélve! 

SziaI Mimi vagyok? Téged, hogy hívnak?
Be kellene menni az éléskamrába
Gyerünk fel a lépcsőn, látok egy szép zöld fenyőfát! 
Ez tényleg finom! 
Szerintem is!
Ááá! Ez már biztosan nem kell a madaraknak!
Hmm! Ezt még nem kóstoltam...
Na, én megyek lovagolni!

Gyertek! Együk meg Lidi ló lucernáját!
Mégiscsak a mi szénánk a legfinomabb.
http://kistenyer.blogspot.hu/2013/04/husvet-soskuti-elmenyfarm-es-kistenyer.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.