TERMÉSZETBARÁT

Aktualitások, jeles napok, hasznos tudnivalók, minden ami természet, tippek, praktikák. Természetismereti programok. Kirándulás gyerekekkel, szabadtéri játékok, természetvédelemre nevelés. Könyvajánló.


Becsei Kati rovataZöld Jeles Napok

–emlékeztető–


Február 1. A Tisza Élővilágának Emléknapja

Február 2. A Vizes Élőhelyek Világnapja

Március 22. A Víz Világnapja

Március 23. Meteorológiai Világnap

Április 22. A Föld Napja

Április 24. A Kísérleti Állatok Védelmének Napja

Május 10. Madarak és Fák Napja

Május 22. Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja

Május 24. Európai Nemzeti Parkok Napja

Június 5. Környezetvédelmi Világnap

Június 17. A Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja

Szeptember 16. Az Ózon Világnapja

Szeptember 3. szombatja Takarítási Világnap

Szeptember 22. Autómentes Világnap

Október 1. Habitat /Élőhely/ Világnap

Október 5. Az Állatok Világnapja

Október 21. Földünkért Világnap

November 27. Fogyasztás-szüneti Világnap („Ne vásárolj semmit” Nap)

AZ ÉV ÁLLATAI ÉS NÖVÉNYEI 2014


Hazánkban több állat és növénycsoportból választanak meg minden évben egy fajt. Ezek a fajok az adott évben kiemelt figyelmet kapnak. Ennek megfelelően idén is megválasztásra került, az év madara, fája, hala, vadvirága, gombája, valamint rovara.


AZ ÉV FAJAI–2014
Egy mesebeli vén vackorfa, avagy a gödöllői magányos óriás történeteMezei szegfűgomba

 • Az év madara 2014-ben a túzok


  Mocsári teknősök  A pontos leírások, valamint egyes helyeken képek elérési útvonalai a linkekre kattintva érhetők el.
  FÖLD NAPI STANDUNK A DUNA-IPOLY NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG KÖZPONTI  RENDEZVÉNYÉN

  2013

  Április 22-e egy különleges nap, a nemzetközi Föld Napja
  A jeles zöld esemény alkalmából már a múlt héten elkezdődtek országszerte az érdekesebbnél érdekesebb programok.  A különböző  szervezetek, egyesületek  – így a Kistenyér Projekt maga is – a tudatformálás jegyében rendezvényeket szerveztek, bízva abban, hogy van egy jobb jövő a fenntarthatóság és a környezettudatosság felé. Ebben mindenkinek megvan a maga szerepe - a programok pedig, segítenek felhívni a figyelmet arra, hogy meg kell becsülnünk éltelő "Földanyánkat".
  A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központi Föld napi rendezvényén is minden a környezetvédelemről, a természetvédelemről szólt. Munkatársaink részt vettek a nagyszabású programon, állomásunk mottója, "Környezettudatosan kicsit másképp" volt. A hozzánk érkező gyermekek különböző kézműves technikákat és játékokat próbálhattak ki újrahasznosított anyagokból. Standunkon jó hangulatban telt az idő, a képek magukért beszélnek. A játékos foglalkozás mellett a hozzánk látogatókat apró tippekkel láttuk el, hogyan is csökkenthetik ökológiai lábnyomukat, azzal, ha jól átgondolják mit is dobnak a szemetesbe. 
  Az újrahasznosítás egy praktikus dolog, alkalmazzuk az élet minden területén, ahol csak lehetséges!

  Hullámkarton kirakó
  A forma-kirakó a a második kerületi óvodák számára a Földünkért Világnap 20. évfordulója 
  alkalmából kiírt pályázatunk díjnyertes játéka volt.   Joghurtos flakon-halacska akadt a horgászbot végére!

  Ügyességi játék tojástartóból és papírhengerből.
  Célba-dobó

  Az elmaradhatatlan kézműveskedés...
  Terméskép és gurigabagoly

  Vajon mi van az üvegben?
  Asztalunkhoz meghívtuk partnerünket, a Szederinda Bolt képviselőit, 
  akik nagyon finom biolekvárokat és szószokat kóstoltattak a vendégekkel.


  II. kerület, Pál-völgyi-cseppkőbarlang, Kőfejtő, a program helyszíne


  Kicsi, s nagy egyaránt jól mulat


  A FÖLD NAPJA–2013


  Ismét közeleg április 22-e. Ez a nap a nemzetközi Föld Napja. A jeles nap alkalmából világszerte – így hazánkban is– programokat rendeznek, amikkel felhívják a figyelmet az éltető Föld természeti környezetének megóvására.  A kép a Föld Napja Alapítvány hivatalos oldaláról származik

   A FÖLD NAPJÁNAK TÖRTÉNETE DIÓHÉJBAN

  Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.
  A létrehozás után húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.
  2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.
  Az eseményeket központilag az Earth Day Network koordinálja. A napot napjainkban 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

  FÖLD NAPJA HAZÁNKBAN

  Az említett felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.
  A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket – külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét – környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.
  Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.
  Az alapítvány a szemléletformálás érdekében évről évre jelentős külföldi művek, sőt magyar szerzők környezeti témájú könyveit jelenteti meg. Könyveink közül ma már több is ajánlott vagy kötelező irodalom egyetemeken, főiskolákon. Az alapítvány eddig több mint 50 könyvet, ismertető füzetet és négy társasjátékot jelentetett meg, többek között 1990 óta minden év április 22-ére, a Föld napjára adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.


  Felhasznál forrás: Föld Napja Alapítvány hivatalos honlapja  A témáról bővebben a FÖLD NAPJA ALAPÍTVÁNY hivatalos oldalán olvashat.

  A honlap abban is segít, hogy hogyan tudja maga az egyén "jobbá" tenni környezetét.  A 2013-as év Föld napi PROGRAMOK szintén az Alapítvány honlapjáról érhetőek el.  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   KISTENYÉR AJÁNLÓ:  A KISTENYÉR  idén részt vesz a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által minden évben sikeresen megrendezett Föld napi rendezvényen. Várunk szeretettel standunkon minden kedves érdeklődőt. Jelmondatunk: "Környezettudatosan, kicsit másképp!"

  A pontos részletek az igazgatóság hivatalos honlapján belinkelt plakáton olvashatóak, valamint az igazgatóság hivatalos Facebook profilján.

  RAJZPÁLYÁZAT GYEREKEKNEK


  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztálya az idei évben a barna ásóbékát választotta az év kétéltűjének. A témában meghirdetésre került egy gyermekeknek szóló rajzpályázat is.
  A pályázati kiírás megtekinthető az MME hivatalos honlapján, valamint a Szakosztály honlapján.  Pályázati kiírás

  Fotó: Jaime Bosh


  Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2013-ban a barna ásóbékát választotta az év kétéltűjének. Ennek alkalmából rajzpályázatot hirdetünk „Az év kétéltűje, a barna ásóbéka” címmel. Várjuk olyan alkotókedvű gyerekek jelentkezését, akiktől nem áll távol a békák világa. Az elkészült rajzok 3 korosztályban (óvoda, alsó- és felső tagozat) kerülnek majd értékelésre. Minden kategóriában az első három legjobbnak ítélt pályamunkát díjazzuk.

  A pályázatok beküldési határideje 2013. április 22.


  HOGYAN LEHET PÁLYÁZNI?

  • Papíron, kézzel készített rajzokat fogadunk el (alkalmazható technikák: ceruza, toll, zsírkréta, vízfesték, filctoll vagy ezek ötvözése).
  • A rajz A4-es méretű legyen.
  • Gyermekenként kizárólag 1 db pályázatot fogadunk el.
  • Csak egyénileg lehet pályázni.
  • A rajzot (eredetit, nem másolatot) kérjük postán részünkre megküldeni. A4-es borítékban nem összehajtva, a nevezési határidőig (a rajzot nem tudjuk visszapostázni).
  • A rajz hátoldalán legyen feltüntetve a pályázó neve, életkora (nevezési kategória), szülő neve, telefonszáma, lakcíme, e-mail címe.
  • A pályamű postázásával úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és a rajz esetleges kiállításon való megjelenéséhez.
  • Óvodák és iskolák a gyerekek által készített rajzokat együttesen is elküldhetik részünkre, a rajzokon ebben az esetben is szerepeljen az alkotó neve, kora (kategória) és a szülő elérhetősége.
  HOVA KELL KÜLDENI AZ ELKÉSZÜLT RAJZOT?


  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)

  Postacím: 1536 Budapest, Pf. 283  A borítékra írd rá: „Az év kétéltűje, a barna ásóbéka”  A DÍJAZÁS SZEMPONTJAI


  Minden kategóriában a 3 legszebbnek, legötletesebbnek ítélt pályamunkát díjazzuk.  DÍJAK


  Minden kategória díjazottjainak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által felajánlott nyereményeket postázzuk.  A nyerteseket e-mailen vagy telefonon és a www.mme.hu, valamint akhvsz.mme.hu oldalon tájékoztatjuk a további teendőkről. Az eredményhirdetésre2013. május 5-én kerül sor.  TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

  Ha kérdése merül fel a pályázattal kapcsolatban, az alábbi e-mail címre írhat: 

  rajzpalyazat2013@gmail.com


  Kapcsolattartó: Becsei Katalin

  Fotó: Becsei Katalin


  AZ ÉV ÁLLATAI ÉS NÖVÉNYEI
  Hazánkban több állat és növénycsoportból választanak meg minden évben egy fajt. Ezek a fajok az adott évben kiemelt figyelmet kapnak. Ennek megfelelően idén is megválasztásra került, az év madara, fája, hala, vadvirága, gombája, valamint rovara.


  AZ ÉV FAJAI –2013

  Porfürdőző gyurgyalag (Fotó: Máté Bence)


  Az Év fája 2013  A nyári tőzike a 2013. év vadvirága


  hypsugo  A barna ásóbéka nőstény példánya, bőre sűrű piros pöttyökkel borított (Fotó: Szelényi Gábor)
  Citromlepke  A pontos leírások, valamint a képek elérési útvonalai a linkekre kattintva érhetők el.

  A VÍZ VILÁGNAPJA  Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhíva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos, nélkülözhetetlen, szerepére életünkben. A Föld vízkészletének nagy része sós víz, s az összes vízmennyiségnek csupán kevesebb mint 3 %-a a szárazföldi élethez szükséges édesvíz, melynek legnagyobb része szinte hozzáférhetetlen, sarki jégként van jelen a körforgásban. Közös célunk, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül Földünk vízkészletét. 


  A 2013-as év különleges év a jeles nap történetében, erről bővebb információkért látogasson el a http://www.vizvilagnap.hu oldalra, ahol a bejegyzésben található képek is megtalálhatóak.


  Összegyűjtöttem néhány kapcsolódó programot, mely a jeles nap alkalmából kerül megrendezésre:
   VIRÁGPOMPA A VÁROS SZÍVÉBEN


   Ebben az időszakban kezdi el bontani szirmait a tavasz egyik legszebb vadvirága, a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis).
   Nincs ez másként, a város szívében található, Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen sem.
   Ez a terület, egy országos jelentőségű védett területe hazánknak. Egyik, még megmaradt képviselője azon dolomit hegyeinknek, ahol napjainkban is találkozhatunk a hajdani időszakok egykori flórájával és faunájával.
   A Sas-hegy az elkövetkező hétvégéken tematikus túráival várja látogatóit, melyek középpontjában a leánykökörcsin áll. A tanösvény túra során a kökörcsinek szépsége mellett, a látogatók megismerkedhetnek a hegy jellegzetességeivel, különlegességeivel is.
   Aki csak teheti látogasson el a területre, mindenkinek ajánlom ezt a kellemes családi programot a hosszú hétvégére.

   A hegy bizonyos részei akadálymentesítettek, így babakocsival is jól megközelíthetőek.
   A kökörcsinek a tanösvény mentén kerülnek bemutatásra.
   A tanösvény murvás, jól járható, azonban még járni nem tudó gyermekek esetében érdemes a háti hordozó használata.


   A Sas-hegyen található látogatóközpont, mely interaktív kiállítással várja a vendégeket


   Maga a programajánlat:

   Március 15., 16., 24.
   Leánykökörcsinek a Sas-hegyen

   A tavasz ébredésének megfigyelése a Sas-hegy Természetvédelmi Terület szikláin és gyepeiben, a 850 m hosszú tanösvény bejárása, kisebb emelkedőkkel.
   A séta 11 és 13 órakor indul.
   Találkozás: a Sas-hegyi Látogatóközpontban (Budapest XI. Tájék u. 26.).
   Időtartam: 1 óra
   Részvételi díj: felnőtt: 800 Ft, kedvezményes: 550 Ft
   Információ: www.sas-hegy.hu

   Megközelítés: 
   • A 8-as autóbuszról, mely az Urániától indul, a Korompai utcánál kell leszállni, majd felsétálni a Korompai utcán és a Tájék utcán. 
   • Az 59-es villamosról a Farkasréti temető főbejáratáig érdemes utazni, innen a Hegyalja út – Meredek utca – Tájék utca útvonalon érhető el a látogatóközpont. 
   További információkért látogasson el a sas-hegy.hu honlapra.
   Az aktuális programokról a Sas-hegy Facebook oldalán is tájékozódhat.


   Kökörcsin csibe (Fotó: Becsei Katalin)


    Virágzó kökörcsin fejek (Fotó: Becsei Katalin)


   Napfény gyűjtés, kökörcsin módra (Fotó: Becsei Katalin)
   Gyors léptekkel közeleg a tavasz: megjött az első gólya Magyarországra

   Véget ért a farsangi szezon. Eltemettük a telet a jól sikerült farsangi jelmezekkel és busómaszkokkal, kiszebábokkal. Már semmi akadálya sincs, hogy megjöjjön a várva-várt tavasz. Érzi ám  a  tél végét a természet is! Imitt-amott a kertekben már fehérlik a hóvirág, a madarak tollruhája a napsütéses órák számának emelkedésével egyre színesebbé válik, megkezdték tavaszi "nyitni-kék" éneküket már a cinegék is.
   Tegnap olvastam az örömteljes hírt a hirado.hu oldalon, hogy hétfő reggel megérkezett az első gólya hazánkba, méghozzá a Veszprém megyei Tüskevár községbe, mint már hosszú évek óta. 
   Egy régebben készített képemmel szeretnék kedveskedni a blog látogatóinak. Igaz nem az első gólya, és az is igaz, hogy még bizony hónapokat kell várni arra, hogy ilyen tollpamacsokat lássunk, azonban talán a bájos fiókák látványa ezt el is feledteti velünk.

   Tollpamacsok

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   A Gellért-hegy,
   avagy téli madárparadicsom a város szívében

   A hét elején, 2013. február 11-én a Gellért-hegyen jártam. A hegyen sétálva, hatalmas élményekben volt részem., igazi madár-ritkaságokkal  is volt szerencsém találkozni.
   A sétám során számos képet készítettem, ezek közül néhányat fel is töltöttem a blogra.
   Minden madárbarátnak, kicsinek és nagynak, egyaránt csak ajánlani tudom, hogy még az idei tél folyamán látogasson el a területre. A gyerekek számára életre szóló élményt szerezhetünk, ha élőben is láthatják a kedvenc könyvek lapjain szereplő bájos madarakat.
   A sétám mottója: "A város szívében is pezseg az élet, csak észre kell venni."
   A Gellért-hegy könnyen megközelíthető a 47-es vagy 49-es villamos Szent Gellért téri megállójából.
   A hegy legtöbb része babakocsival jól megközelíthető, azonban lépcsőkre is számítani kell.
    Süvöltő 

   Megpihenő csonttollúak

   Csuszka csúszkál a fa törzsén

   Mezei veréb az ágak sűrűjében

   Szelíd, hiányos tollruhás széncinege

   Őszapó 

   Vörösbegy
     
   A Gellért-hegy télen

   Szabadság-szobor

   --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Téli madáretetés

   Itt a tél, a táj fehér „hóköntösbe” burkolózott. Kertünk kedves madarainak ilyenkor elkél egy kis segítség. A fagy beálltával, ha az első hó is lehullott, madaraink nehezebben férnek már hozzá, a létüket biztosító, eleséghez és a vízhez. Ha gondosan ügyelünk egész télen, hogy mindig kerüljön mag az etetőbe és víz az itatóba, biztosak lehetünk benne, hogy kis téli vendégeink hálásak lesznek és egész tavasszal dalolni fognak a kertünkben. 

   Meddig tart az etetési időszak?

   Az etetési időszak az első fagyok beálltával (november vége) kezdődik meg, valamint ezek tartós megszűnéséig (akár április közepéig) tart. Fontos, hogy a fióka-nevelési időszakban semmiképpen se etessünk már, mert a madármama a könnyen hozzáférhető magot fogja vinni a fiókáknak a sokkal több tápanyagot és fehérjét tartalmazó kukacok és lárvák helyett.
   Ne feledjük, a madáretetés felelősség, ha ősszel elkezdjük az etetést, akkor a madarak számítanak rá egész télen.

   Mivel is etessünk?

   Alapvetően a téli etetésre a különböző magkeverékek a legalkalmasabbak, ezekhez az erre szakosodott boltokban juthatunk hozzá. A leginkább fogy a madarak körében a fekete napraforgómag, a köles, a dió és a mogyoró. A madarak folyadék utánpótlását biztosíthatjuk vízzel, ágakra kitűzdelt alma, illetve egyéb gyümölcsdarabokkal, valamint főtt zöldségekkel.

   Éhes tengelic a kókusz etetőn


   Jóllakott széncinege

   Fenyőrigó

   Pufók kékcinege az etető mellett

   Meggyvágó az etetőben

   Klasszikus madáretető

   Korlátra rögzített etető

   Köles füzér

   Kókusz etető

   A képeket készítette: Becsei Katalin

   --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Készítsünk vörösbegyet!

   A gyerekek egyik legkedvesebb madara a vörösbegy.
   Egy kis ügyességgel el is készíthetik kedvencüket.
   Azonban mit is érdemes tudni a vörösbegyről?


   Vörösbegy az ágak között (Fotó: Becsei Katalin)

   A vörösbegy az erdők, cserjés foltok kedves madara. Nevét begyének élénkvörös színezetéről kapta.
   A népies neve csipkemadár. 
   Testének hossza megközelítőleg 14 cm. Szárnyfesztávolsága 20-22 cm-re tehető.
   Lágy éneke az alkonyati órákban gyakran felcsendül. Hangját a madarászok úgy írták le, mintha azt énekelné, tik-tik.
   Kemény teleken, mint amilyen az idei tél is, a házak mellé húzódik, ezért is találkozhatunk vele gyakran a kertünkben. 
   Alapvetően rovarevő, csőre apró, emiatt télen főként a kisebb méretű magvakat fogyasztja.
   Azonban nem veti meg a kihelyezett faggyút, gyümölcsöket, főtt zöldségeket sem.
   Magyarországon a vörösbegy védett madár.

   Források:

   http://mme.hu/component/content/article/1991.html 
   http://varosimadarak.hupont.hu/29/vorosbegy 


   Kézműves ötlet: papír vörösbegy

   Hozzávalók: 

   színes kartonok (barna, fehér, vörös), olló, ragasztó


   díszítéshez: filc anyag, csillámos ragasztó, flitterek


   Elkészítés:


   1. Elkészítjük a madár testét fehér kartonból.


   2. Az fehér alapra ráragasztjuk a vörös kartonból kivágott "begyet".


   3. A barna kartonból kivágott elem lesz a madár háta, a képen látható módon az alapra


       ragasztjuk.

   4. A szintén barna kartonból készített szárnyat is felragasztjuk.


   5. Barna filc anyaggal díszítjük a madár szárnyát és farkát.


   6. A madár hasát flitterekkel, csillámragasztóval díszítjük.   Jó munkát kívánok!

   Folyamatábra a vörösbegy elkészítéséhez


   --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


   Madárgyűrűzés a Jági-tónál   A hétvégén, 2013. 02. 9-én Pilisszentivánon jártam.  Részt vettem egy, a  Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett, színvonalas madárgyűrűzési bemutatón, mely a Jági-tó partján került megrendezésre.
   A nagy hó és a hideg ellenére, velem együtt, sok lelkes természetbarát gyűlt össze erre a programra.
   Szerencsénk volt, akadt a leheletfinom hálóba széncinege, kékcinege, barátcinege, de meglepő módon még egy nagy fakopáncs pár is.  Az óvodástól a nagymamáig, mindenki nagy áhítattal figyelte, hogyan is zajlik a madarak meggyűrűzése. Egy biztos,  senki nem marad élmények nélkül a program végére. 
   Azt, hogy a program ennyire jól sikerült az MME lelkes önkénteseinek, illetve a nemzeti park elhivatott dolgozóinak köszönhettük.
   A programon nálam volt a  fényképezőgépem is, néhány képpel szeretném szemléltetni, milyen élményekben is volt részünk.
   A Jági-tó egyik állomását képezi az itt található, azonos nevű, Jági-tanösvénynek. A tanösvényt szintén ajánlom minden kedves természetbarátnak.
   Pilisszentivánra az Árpád-hídtól rendszeresen indulnak buszjáratok.

   Aki bővebben szeretne olvasni a  madárgyűrűzésről, ajánlom figyelmébe az MME honlapján található hasonló témájú cikket. http://www.mme.hu/termeszetvedelem/madargyrzesi-koezpont.html

   Amennyiben hasonlóan érdekes programokat keres, látogasson el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapjára. itt bővebb információkat talál magáról a Jági tanösvényről is: http://dinp.nemzetipark.gov.hu/

   Széncinege újdonsült gyűrűjével
   Fotó: Becsei Katalin

     Kékcinege
   Fotó: Becsei Katalin

   Bátorság teszt: Mekkorát csíp egy széncinege?
   Fotó: Becsei Katalin

     Kékcinege gyűrűzése
   Fotó: Becsei Katalin

     Nagy fakopáncs
   Fotó: Becsei Katalin

    Párosával gyűrűzve szép az élet
   Fotó: Becsei Katalin

    Lelkesedésben nem volt hiány
   Fotó: Becsei Katalin

    Hálóba akadt barátcinege
   Fotó: Becsei Katalin

    Fejjel lefele nem az igazi
   Fotó: Becsei Katalin

    Színpompa
   Fotó: Becsei Katalin

   Barátcinege
   Fotó: Becsei Katalin


   Nincsenek megjegyzések:

   Megjegyzés küldése

   Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.