2013. április 17., szerda

FÖLD NAPJA 2013

Ismét közeleg április 22.-e. Ez a nap a nemzetközi Föld Napja. A jeles nap alkalmából világszerte –így hazánkban is– programokat rendeznek, amikkel felhívják a figyelmet az éltető Föld természeti környezetének megóvására.


A kép a Föld Napja Alapítvány hivatalos oldaláról származik

 A FÖLD NAPJÁNAK TÖRTÉNETE DIÓHÉJBAN

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

A létrehozás után húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

Az eseményeket központilag az Earth Day Network koordinálja. A napot napjainkban 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

FÖLD NAPJA HAZÁNKBAN

Az említett felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket – külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét – környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.
Az alapítvány a szemléletformálás érdekében évről évre jelentős külföldi művek, sőt magyar szerzők környezeti témájú könyveit jelenteti meg. Könyveink közül ma már több is ajánlott vagy kötelező irodalom egyetemeken, főiskolákon. Az alapítvány eddig több mint 50 könyvet, ismertető füzetet és négy társasjátékot jelentetett meg, többek között 1990 óta minden év április 22-ére, a Föld napjára adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.

Felhasznál forrás: Föld Napja Alapítvány hivatalos honlapja

A témáról bővebben a FÖLD NAPJA ALAPÍTVÁNY hivatalos oldalán olvashat.
A honlap abban is segít, hogy hogyan tudja maga az egyén "jobbá" tenni környezetét.

A 2013-as év Föld napi PROGRAMOK szintén az Alapítvány honlapjáról érhetőek el.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 KISTENYÉR AJÁNLÓ:A KISTENYÉR  idén részt vesz a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által minden évben sikeresen megrendezett Föld napi rendezvényen. Várunk szeretettel standunkon minden kedves érdeklődőt. Jelmondatunk: "Környezettudatosan, kicsit másképp!"

A pontos részletek az igazgatóság hivatalos honlapján belinkelt plakáton olvashatóak, valamint az igazgatóság hivatalos Facebook profilján.
Kapcsolódó szövegekért kattints a TERMÉSZETBARÁT fülreNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.