2013. február 22., péntek

Dramatikus játékok a Kolibri Műhelyben

Lehetőségek a hajléktalanságról szóló Semmiség című, egyszereplős darab feldolgozására 5-7 éves gyerekekkel

Múlt hétvégén, pénteken és szombaton, 10 órás műhelymunkán vettünk részt a Kolibri Tanárműhely szervezésében. A rendezők célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak a gyermekekkel foglalkozó szakembereknek a Semmiség című darab, illetve a hasonló szociális érzékenységet megmozgató előadások, színházi élmények előkészítéséhez és dramatikus feldolgozásához. Többek között nagyobbacska óvodásoknak és kisiskolásoknak állítottak össze játékokat, amelyek közül néhányat a műhely során „élesben” is kipróbálhattunk. Gondolok itt, például a rögtönzött dobozszínházakra, amelyek színterét helyben készítettük hulladék anyagokból és szedett-vedett holmikból; a témát csapatmunkában dramatizáltuk.
A műhelymunka a Kolibri pince helyiségeiben zajlott, trénerek Végvári Viktória és Egervári György drámatanárok voltak, vendég volt: Tóth József színész.
„Azt hiszem, mindjárt megint elindulok, amíg jó az idő. Induljatok ti is és menjetek szépen haza. Szevasztok!” – köszön el Jojó a Semmiség végén. Igen ám, de mi történik, ha hazaértünk? Miről beszéljünk, hogyan játsszunk arról, amit a színházban láttunk?
E kérdés megválaszolásához nyújtott segítséget a kétnapos tréning. Jó ötleteket kaptunk a színházról játszáshoz és a beszélgetések elindításához, alkalmat adva a gyerekeknek, hogy rákérdezhessenek mindarra, ami az előadás kapcsán megérintette őket.

Novák János rendező és dr. Alpár Zsuzsa pszichológus előadással kapcsolatos gondolatai a PEPITA rovatban olvashatóak.

Amit a Semmiség című előadásról tudni érdemes:
A darabot írta: Gitte Kath és Jakob Mendel
A dán eredetit átdolgozta: Volker Quandt
Fordította: Fábri Péter
Csavargó: Tóth József
Rendező: Novák János
Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház : www.kolibrisznhaz.hu














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.