2012. március 11., vasárnap

Hortobágyi malackák

A nagy tavaszi takarítás és rendrakás közben se dobjátok ki a kallódó zoknikat! Mert zokni az lesz, nincs mese! Olyan háztartás nincs, ahol ne tűnnének el rendszeres időközökben a fél pár textil lábravalók. Most ne filozofálj a fekete lyuk problémáján, inkább tedd félre a zokni-gyűjteményedet és készíts valami helyeset a lurkóddal. Például egy babzsák malacot, lehet mangalica is! Ráadásul ez is újrahasznosítás!Tudod-e, hogy... 
...az 1800-as évek közepétől a legfontosabb tenyészállat a Hortobágyon a mangalica volt? Csak Debrecen környékén 100 ezer göndör szőrű sertés röfögött a tenyészetekben! Ez az archaikus küllemű állat mintegy 100 éven keresztül európai hírt és rangot jelentett a magyar sertéstenyésztésnek. A második világháborút követően állományuk rohamosan csökkent, de napjainkban ismét megnőtt a fajta iránti érdeklődés és kereslet húsának alacsony koleszterintartalma miatt. Budapesten februárban rendeztek mangalica fesztivált, de ha nagyon „lemaradok érzésetek” van, akkor látogassatok el a Debreceni Mangalica Fesztiválra, melynek időpontja: 2012. április 13-15. Helye: Debrecen, Fő tér, a Nagytemplom előtt. (További információ és a kép forrása)

Ha már arra jártok, akkor kiránduljatok el világörökségünk területére, a Hortobágyi Nemzeti Parkba is! Bővebben itt.

Barkácstipp:
A Kistenyér Műhely foglalkozásain már többször készítettünk malackákat különféle anyagokból és technikákkal. Születtek Mazsola-forma turkálók, túrókarimás gömböcök és szőrköntösös mangalicák. 

Re-textil zokni-babzsák, gombokkal.

Persely-malacok, agyagból.

Malac-csörgő fonaltechnikával, Kinder tojásból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.